007.jpg

Пташиний грип – захворювання птиці, що характеризується ураженням органів дихання та системи травлення. До захворювання сприйнятливі кури, качки, індики, цесарки, буревісники, фазани, горобці, лебеді.

Збудник – вірус, споріднений з вірусом грипу типу А у людей та тварин. Вірус виділяється у навколишнє середовище зі слиною, носовим секретом і послідом. У замороженому стані вірус зберігає активність кілька років.

Знищується 5 % розчином хлораміну Б; 4-5 % розчином їдкого натрію; 3 % розчином хлорного вапна.

Джерело інфекції – дика птиця. Основний шлях передачі збудника – повітряно-крапельний. Також збудник поширюється з інфікованими кормами, питною водою, яйцями, пір’ям.

Фактори поширення інфекції – господарства, де домашня птиця може знаходитись в контакті з дикою птицею, де разом утримується птиця різних видів, ринки з продажу живої птиці.

У птахів хвороба проявляється ураженням дихальних шляхів, хрипами, посинінням видимих слизових оболонок, гребеня, сережок, набряком голови, діареєю.

Для зниження ризику захворювання необхідно:

  • уникати контакту з хворими чи мертвими птахами;
  • не торкатись до місць, на які можуть потрапити екскременти хворих птахів;
  • після контакту з сирим м’ясом птахів (забій, обробка) та іншими продуктами птахівництва ретельно мити руки з милом, а предмети, на яких оброблялось м’ясо птиці продезінфікувати;
  • вірус пташиного грипу легко знищити за допомогою термічної обробки, тому вживати в їжу продукти птахівництва слід лише після термічної обробки: яйця потрібно варити не менше 10 хвилин, а м’ясо – не менше 30 хвилин. Вживаючи добре проварене м’ясо птиці, заразитися неможливо;
  • яйця не можна вживати сирими; перед приготуванням яєць слід ретельно мити шкарлупу мильною водою;
  • не купувати м’ясо птахів та інші продукти птахівництва, що не пройшли ветеринарно-санітарного контролю, а також у місцях несанкціонованої торгівлі.

Якщо Ви маєте безпосередній контакт із птицею (наприклад, працюєте на птахокомбінаті), слід зробити щеплення проти штамів грипу людини, циркулюючих наразі.

Втрата пильності однією людиною може накликати біду на цілий колектив, місто, країну!