003.jpg

Радон є радіоактивним елементом, який виникає при розпаді природного урану або торію. Радон знаходиться також у сигаретному диму і в питній воді.

У воді радон становить двояку небезпеку:

  • вживання такої води може викликати появу злоякісних пухлин шлунку і нирок;
  • існує небезпека від вдихання повітря, куди переходить радон з води, особливо у ванній кімнаті й на кухні.

Способи зниження вмісту радону у питній воді:

  • кип’ятіння. При кип’ятінні води або приготуванні їжі значна кількість радону випаровується;
  • найбільш ефективний спосіб зниження концентрації радону у питній воді – це використання фільтрів на основі активованого вугілля;
  • вентиляція ванної кімнати і кухні;
  • не палити у приміщеннях: паління у курців викликає ризик захворювання раком легенів у 10-20 разів вище, ніж у звичайних людей.

Нітрати та нітрити

Потрапляючи до організму людини з їжею і водою, нітрати (нітрити) легко всмоктуються, потрапляють у кров, де вступають у реакцію з гемоглобіном, окислюючи молекулу заліза. Внаслідок чого виникає метгемоглобін і транспортна функція еритроциту порушується. Ось чому, при достатньому вмісту кисню у крові, спостерігається тканинна гіпоксія – порушення дихання клітин. 

Основні симптоми:

  • синюшність обличчя, губ, видимих слизових оболонок;
  • головний біль;
  • підвищена втомлюваність;
  • зниження працездатності;
  • задишка;
  • підвищене серцебиття;
  • навіть втрата свідомості та смерть при вираженому отруєнні.

Особливо небезпечним є хронічне потрапляння нітратів до організму новонароджених і дітей молодшого віку, оскільки тривале кисневе голодування може викликати порушення росту і формування організму, функції серцево-судинної системи, затримання фізичного і психічного розвитку. Крім того, нітрати та нітрити сприяють виникненню раку, уроджених вад розвитку, несприятливо впливають на плід. Нітрити більш токсичні, ніж нітрати.

Джерелами нітратів у довкіллі є:

  • окислення органічних сполук;
  • азотні добрива і перегній;
  • великі сільськогосподарські комплекси;
  • міські звалища, транспорт і промисловість. 

Джерелами потрапляння нітратів в організм людини є:

  • овочі та фрукти (найбільш інтенсивно накопичують нітрати чорна редька, буряк, салат, щавель, редис, шпинат, петрушка, кріп тощо);
  • м’ясні та рибні продукти (особливо сирокопчені ковбаси);
  • сири (при виробництві); 
  • вода (особливо у системах забезпечення населення водою з відкритих водойм, річок).

Знизити вміст нітратів у продуктах можливо їх кулінарним обробленням: 

  • миттям і вимочуванням продуктів;
  • відварюванням смаженням і тушкуванням овочів.

Знизити вміст нітритів у продуктах можливо при використанні наступних рекомендацій:

  • не зберігати продукти при кімнатній температурі, у брудних і сирих приміщеннях, при підвищеній вологості;
  • не подрібнювати та не перетирати овочі.