Радон є радіоактивним елементом, який виникає при розпаді природного урану або торію. Радон знаходиться також у сигаретному диму і в питній воді.
У воді радон становить двояку небезпеку:
- вживання такої води може викликати появу злоякісних пухлин шлунку і нирок;
- існує небезпека від вдихання повітря, куди переходить радон з води, особливо у ванній кімнаті й на кухні.
Способи зниження вмісту радону у питній воді:
- кип’ятіння. При кип’ятінні води або приготуванні їжі значна кількість радону випаровується;
- найбільш ефективний спосіб зниження концентрації радону у питній воді – це використання фільтрів на основі активованого вугілля;
- вентиляція ванної кімнати і кухні;
- не палити у приміщеннях: паління у курців викликає ризик захворювання раком легенів у 10-20 разів вище, ніж у звичайних людей.
Нітрати та нітрити
Потрапляючи до організму людини з їжею і водою, нітрати (нітрити) легко всмоктуються, потрапляють у кров, де вступають у реакцію з гемоглобіном, окислюючи молекулу заліза. Внаслідок чого виникає метгемоглобін і транспортна функція еритроциту порушується. Ось чому, при достатньому вмісту кисню у крові, спостерігається тканинна гіпоксія – порушення дихання клітин.
Основні симптоми:
- синюшність обличчя, губ, видимих слизових оболонок;
- головний біль;
- підвищена втомлюваність;
- зниження працездатності;
- задишка;
- підвищене серцебиття;
- навіть втрата свідомості та смерть при вираженому отруєнні.
Особливо небезпечним є хронічне потрапляння нітратів до організму новонароджених і дітей молодшого віку, оскільки тривале кисневе голодування може викликати порушення росту і формування організму, функції серцево-судинної системи, затримання фізичного і психічного розвитку. Крім того, нітрати та нітрити сприяють виникненню раку, уроджених вад розвитку, несприятливо впливають на плід. Нітрити більш токсичні, ніж нітрати.
Джерелами нітратів у довкіллі є:
- окислення органічних сполук;
- азотні добрива і перегній;
- великі сільськогосподарські комплекси;
- міські звалища, транспорт і промисловість.
Джерелами потрапляння нітратів в організм людини є:
- овочі та фрукти (найбільш інтенсивно накопичують нітрати чорна редька, буряк, салат, щавель, редис, шпинат, петрушка, кріп тощо);
- м’ясні та рибні продукти (особливо сирокопчені ковбаси);
- сири (при виробництві);
- вода (особливо у системах забезпечення населення водою з відкритих водойм, річок).
Знизити вміст нітратів у продуктах можливо їх кулінарним обробленням:
- миттям і вимочуванням продуктів;
- відварюванням смаженням і тушкуванням овочів.
Знизити вміст нітритів у продуктах можливо при використанні наступних рекомендацій:
- не зберігати продукти при кімнатній температурі, у брудних і сирих приміщеннях, при підвищеній вологості;
- не подрібнювати та не перетирати овочі.