006.jpg

За сприяння Департаменту інфраструктури Сумської міської ради 25 січня 2024 року відбулася зустріч із очільниками ОСББ та управителями багатоквартирних будинків міста, ініційована фахівцями Сумської філії ТОВ «Газорозподільні мережі України».

На зустрічі обговорювались питання, пов’язані з Порядком технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку, який було затверджено у вересні минулого року.
Раніше за належний стан внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних будинків відповідали балансоутримувачі: ЖКГ, ОСББ чи керуюча компанія, а обов’язки замовників і виконавців, а також граничні норми вартості робіт не були законодавчо визначені. Відповідно до статті 19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» Міністерством енергетики України було розроблено та затверджено «Порядок технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку».

Видалення (знесення) дерев, кущів, газонів і квітників на території Сумської МТГ згідно з чинним законодавством, здійснюється у випадках:

  • виконання підготовчих і будівельних робіт на об’єктах благоустрою;
  • знесення аварійних, сухостійних і пошкоджених дерев, а також самосійних і порослих дерев з діаметром кореневої шийки не більш як 5 сантиметрів;
  • ліквідації аварійної ситуації на інженерних мережах міста;
  • відновлення світлового режиму в житловому приміщенні, що затіняється деревами;
  • здійснення ремонтних та експлуатаційних робіт в охоронній зоні повітряних ліній електропередач, на трансформаторній підстанції й розподільному пункті системи енергопостачання, мережі водо-теплопостачання та водовідведення, телекомунікаційній і кабельній електромережі;
  • досягнення деревом вікової межі;
  • провадження господарської діяльності на території розсадників з вирощування декоративних дерев та кущів;
  • ліквідації наслідків стихійного лиха, аварійної та надзвичайної ситуації.

Постійно діюча комісія для розгляду питань щодо  відключення споживачів від мереж (систем) централізованого опалення (теплопостачання) та постачання гарячої води утворена для реалізації права власників (співвласників) будівель, у тому числі житлових будинків, квартир та нежитлових приміщень багатоквартирних будинків на відключення від мереж (систем) централізованого опалення (теплопостачання) та постачання гарячої води.

Створена рішенням виконавчого комітету від 09.08.2023 № 275 «Про створення постійно діючої комісії для розгляду питань щодо  відключення споживачів від мереж (систем) централізованого опалення (теплопостачання) та постачання гарячої води».

Департамент інфраструктури міста Сумської міської ради повідомляє про початок роботи над проектом місцевого плану управління відходами Сумської міської територіальної громади.

Проект розробляється на виконання пункту 1 частини другої статті 26 Закону України “Про управління відходами”, відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 5 вересня 2023 р. № 947 «Про затвердження Порядку розроблення, погодження та затвердження місцевих планів управління відходами».

Метою гідровлічних випробувань є запобігання поривам та уникнути аварійних ситуацій магістральних теплових мережах і теплових мережах від ЦТП і котелень в опалювальний період.

Запитання:
Чи нараховуються та чи стягуються в умовах воєнного стану неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги?

З метою вдосконалення системи управління житлово-комунальним господарством, підвищення ефективності та надійності його функціонування та забезпечення якісного і безперебійного надання послуг з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, виконавчий комітет ухвалив рішення про визначення виробників та виконавців комунальних послуг з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.

Виконавчий комітет своїм рішенням від 27.10.2022 №476 встановив, що з 01.10.2022 року до кінця шостого місяця після місяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано, застосовувати тарифи на теплову енергію (її виробництво, транспортування та постачання) і послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води для всіх категорій споживачів на рівні тарифів, що застосовувалися станом на 24.02.2022.

Таке рішення ухвалене з метою соціального захисту споживачів Сумської міської ТГ на виконання Закону України «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час дії воєнного стану та подальшого відновлення їх функціонування», відповідно до якого протягом дії воєнного стану в Україні та шести місяців після місяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано, забороняється підвищення для всіх категорій споживачів тарифів на теплову енергію (її виробництво, транспортування та постачання) і послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води, постанови КМУ від 29.04.2022 № 502 «Деякі питання регулювання діяльності у сфері комунальних послуг у зв’язку із введенням в Україні воєнного стану», відповідно до листа Міністерства розвитку громад та територій України від 25.08.2022 № 7/10.2/8416-22 щодо надання роз’яснень.

ТОВ «Сумитеплоенерго» розпочало проведення гідравлічних випробувань теплових мереж міста підвищеним тиском.