002.jpg

Особам, які досягли 80-річного віку та за висновком лікарів потребують постійного стороннього догляду, а також одержують пенсію відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» чи Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» призначається державна соціальна допомога на догляд.

По досягненню пенсійного віку люди звертаються до Пенсійного фонду з заявою про призначення пенсії, але досить часто виникають проблеми з таким призначенням. Які в свою чергу нерідко, супроводжується низкою інших проблем.

Подібний інцидент стався з пані Юзефою, коли вона звернувся до Головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області. Разом із заявою про призначення пенсії за віком, громадянка надала всі необхідні документи. Однак їй було відмовлено в отриманні пенсії у зв'язку з відсутністю необхідного страхового стажу.

Повідомляємо, що 27.12.2017 Постановою Кабінету Міністрів України № 1098 затверджено Порядок призначення тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату.

Законом України від №1058 від 09.07.2003р. "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (далі – Закон) передбачено, що страховий стаж – це період (строк), протягом якого особа підлягала державному соціальному страхуванню, якою або за яку сплачувався збір на обов'язкове державне пенсійне страхування та/або підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню, за який сплачено страхові внески.

Пенсія за вислугу років відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення" має значний перелік посад. Окрім звичних всім посад в галузі медицини, освітян, право на такий вид пенсії відповідно по статті 55 мають наступні категорії працівників:

Одним з пріоритетних напрямів діяльності Сумського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області є робота зі зверненнями громадян, яка спрямована на подальше підвищення якості обслуговування громадян, створення належних умов для реалізації права на звернення відповідно до вимог Закону України “Про звернення громадян” та інших нормативно-правових актів.

В Сумському об’єднаному управлінні Пенсійного фонду України Сумської області існує певна система заходів для боротьби з недобросовісними платниками. Насамперед, це постійна співпраця із правоохоронними органами, Державною виконавчою службою.За цифрами боргів перед Пенсійним фондом стоїть своєчасна виплата пенсій, а також долі тисяч людей та їх забезпеченість в старості.

З 15 квітня 2016 року набув чинності Закон України «Про внесення зміни до статті 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо порядку визначення заробітної плати для обчислення пенсії» № 1043-VIII (далі - Закон № 1043-VIII), яким встановлено, що за бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами, для обчислення пенсії разом із заробітною платою за період страхового стажу після 1 липня 2000 року, додатково можна надати довідку про заробітну плату (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд незалежно від перерв по 30 червня 2000 року.

Право на зниження пенсійного віку мають військовослужбовці, особи начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які брали участь у бойових діях, а також ті, що стали інвалідами внаслідок поранення, контузії, каліцтва, отриманих при захисті Батьківщини або при виконанні інших обов'язків військової служби (службових обов'язків), або внаслідок захворювання, пов'язаного з перебуванням на фронті чи виконанні інтернаціонального обов'язку, після досягнення чоловіками 55 років, жінками — 50 років та за наявності страхового стажу не менше 25 років для чоловіків і не менше 20 років для жінок.

Сумське об’єднане управління Пенсійного фонду України Сумської області змінює адресу розташування.