002.jpg

Запитання:

Чи враховуються доходи, отримані від благодійних організацій, при розрахунку соціальних допомог?

Відповідь:

Ні, не враховуються.

В залежності від середньомісячного сукупного доходу сім’ї призначаються:

  • допомога на дітей одиноким матерям
  • державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям
  • допомога на догляд за особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу
  • тимчасова державна допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів
  • державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю
  • допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування
  • компенсація фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі

При подачі документів у листопаді на призначення:

  • допомоги на дітей одиноким матерям
  • державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям
  • тимчасової допомоги на дітей батьки, яких не сплачують аліменти
  • щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду.

Як правильно оформити допомогу на дітей одиноким матерям, усиновлювачам та батькам через Дію.
Відповідно до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» право на таку підтримку від держави мають:

  • одинокі матері (які не перебувають у шлюбі)
  • одинокі усиновлювачі, якщо у свідоцтві про народження дитини (рішенні про усиновлення дитини) відсутній запис про батька (матір) або запис про батька (матір) проведено в установленому порядку органом державної реєстрації актів цивільного стану за вказівкою матері (батька, усиновлювача) дитини.

На виконання ПКМУ від 07.03.2022 № 214 департаментом проведено автоматичне продовження виплати деяких видів державних соціальних допомог з 1 жовтня по 31 грудня 2023 року.

Розрахунок проведено 2209 одержувачам допомог:

Кабінет Міністрів України прийняв Постанову від 6 січня 2023 року № 11, якою вніс зміни до порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми. Через Портал «Дія» можна подати заяву на призначення допомоги особі, яка доглядає за хворою дитиною, якій не встановлено інвалідність.

Заява подається в електронній формі засобами Порталу «Дія» заявником, який є одним з батьків, усиновлювачів, прийомних батьків, батьків-вихователів, опікунів, піклувальників, який постійно проживає та здійснює догляд за хворою дитиною:

У період дії воєнного стану Уряд України постановою від 18.04.2023 № 340 дозволив одному з батьків (опікуну), який тимчасово перебуває за межами України, для призначення допомоги при народженні дитини звертатися до органу соціального захисту населення за своїм зареєстрованим (задекларованим) місцем проживання (перебування) в Україні шляхом надсилання засобами поштового зв’язку заяви та документів до неї:

Сім’ї, які виявили бажання усиновити дитину, мають право на матеріальну підтримку у формі державної допомоги. Така допомога передбачена Законом України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», а механізм її призначення визначається Порядком призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми.

Допомога при усиновленні дитини призначається усиновлювачу, який є громадянином України, постійно проживає на її території та усиновив дитину з числа дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування (якщо усиновлювачами є подружжя – одному з них на їх розсуд).

Відповідно до Порядку призначення виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2001 № 1751, органи, що призначають і виплачують державну допомогу сім’ям з дітьми, мають право у разі потреби перевіряти обґрунтованість видачі та достовірність документів, поданих для призначення допомоги. Підприємства, установи та організації несуть відповідальність за шкоду, заподіяну сім’ям з дітьми або державі внаслідок несвоєчасної видачі документів або видачі неправдивих даних, і відшкодовують її в установленому законом порядку.

Державна соціальна допомога малозабезпеченій сім’ї та допомога на дітей одиноким матерям не призначається, якщо: